Foto: Karin Tengby/Röda korset/Scanpix

Färre papperslösa söker vård - nya lagen skapar osäkerhet hos sjukvården

1:28 min

En månad har gått sen den nya lagen om rätt till vård för papperslösa antogs. Lagen säger att gömda flyktingar ska få rätt till vård som inte kan anstå, ett begrepp som fått mycket kritik för att det är svårt att tolka.

– Vi får ju samtal ifrån vården, där de ungdrar hur de ska göra. Det kommer en papperslös till oss, hur ska vi skriva in dem? Vad är det som kan räknas som vård som inte kan anstå?

Hur mycket kan jag laga en tand, hur mycket sjukgymnastik ska dom få? Räknas detta som akut vård eller vård som inte kan anstå?

--Så att vår oro som vi har känt sedan vi såg skrivningen av lagen, den håller sig. Det säger Anne Sjögren som är sjuksköterska på Rosengrenska, en organisation som hjälper papperslösa med vård

Ja oroliga är de fortfarande på Rosengrenska, men samtidigt så tycker man sig märka att lite färre söker hjälp hos dem, även om det är svårbedömt efter bara en månad. Dessutom är det så att i VG-regionen redan sedan 2008 haft ett beslut om att ge den här typen av vård till alla. Så egentligen borde inte lagen innebära någon skillnad i regionen. Men det gör den.

Anne Sjögren menar att kraften i en nationell lag och den uppmärksamhet som den skapar gör att både sjukvårdspersonal och de papperslösa själva blir mer medvetna om vilka rättigheter de faktiskt har.

– Jag tror att kunskapen har ju spridits till fler. VG-regionen är ju ett stort område och på en del vårdcentraler så har ju detta varit mycket väl känt, medan för andra är det ju en nyhet. Då är det ju bättre med en nationella lag än sådana här lokala eller regionala beslut som har tagits, säger Anne Sjögren.

I Västra Götalands är papperslösa en relativt liten grupp . Ändå menar Anne Sjögren att lagen och hur den ska tolkas har stor betydelse.

– Den här gruppen är extremt rädd och utsatt och pressad redan och har inga pengar och ingen bostad oftast. Så att dessutom inte få vård eller inte veta hur man ska tolka lagen är ett extra stressmoment.

Rebecka Erici
rebecka.erici@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista