Götaverken cityvarvet. Foto: Ankara/Wikimedia commons/CC BY
Varslet på Damen Shiprepair Götaverken

"Det här kom som en smärre chock"

2:30 min

På onsdagen varslade reparationsvarvet Damen Shiprepair Götaverken mer än halva arbetsstyrkan om uppsägning. Det handlar om 78 anställda som kan tvingas gå för att varvet drastiskt ska kunna minska sina kostnader.

Michael Elggren, som är ordförande för metallklubben på Götaverken är upprörd över hur varslets har lagts, även om det inte var oväntat.

– Det var ju väntat att något skulle hända nere på varvet, men vad visste vi inte, säger Michael Elggren.

Hade ni anat att det skulle vara i den här omfattningen?

– Nej det hade vi inte anat. Det här kom som en smärre chock både för mig och alla andra. Det känns väldigt tråkigt med tanke på att de går ut med en sån här grej mitt under semesterperioderna, vilket jag tycker är väldigt dåligt gjort. Jag tycker att företaget gott hade kunnat vänta en två, tre veckor innan man drar igång en sån här grej. Det här förstör semestern för dom som har semester.

Hur ser ni på situationen som företaget är i, har ni någon förståelse för den här åtgärden?

– På sätt och vis har man ju det, men samtidigt så.. Nej jag kan inte säga mer än att det känns rent ut sagt förjävligt. Jag har inte fått se något ännu, jag får ju se allting under förhandlingarna på måndag, vad företaget egentligen vill. Vi vet att dom vill säga upp en massa folk, men hur dom har tänkt att göra har vi inte sett någonting om än så länge.

Så ni svävar i ovisshet till vidare?

– Ja just nu gör vi ju det. Vi vet ju inte hur många metallare de vill säga upp, hur många på Unionen eller hur många Ledare, vi vet ingenting alls än så länge. Utan allt det drar ju igång på måndag.

Hur ser du på era medlemmars möjligheter att hitta andra jobb här i Göteborg?

– De yngre ser jag inga bekymmer för, där finns ju jobb på arbetsmarknaden. Dom ja tycker mest synd om är dom som är över 50. Jag vet inte hur lätt det är för någon som är över 50 att få ett nytt jobb. Sen har ju vår personal väldigt bra kompetens och så. Det är svetsare och plåtslagare ut i fingerspetsarna. Men jag vet faktiskt inte.

Vad händer härnäst?

– Det blir förhandlingar på måndag där företaget kommer att presentera sin organisationsplan, hur dom vill ha det. Vi får se vad som händer, säger Michael Elggren.

Axel Kronholm
axel.kronholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista