Huset fick evakueras efter branden. Foto: Hanna Sandgren/P4 SR Göteborg
Branden på Keplers gata

Misstag eller brott tros vara brandorsak

1:09 min

Polisen har avslutat den tekniska undersökningen efter branden i ett bostadshus på Keplers gata i Bergsjön i Göteborg på onsdagsmorgonen. Evakuerade tros kunna återvända snart.

Även om polisen inte utesluter ett samband med några andra bränder som inträffat i Bergsjön i sommar ser man i nuläget inte att de hör ihop.

– I dag så ser vi inte att det är något samband, men självklart är det ju så med allting som sker att har vi flera brott av samma art så sätter vi oss ner och tittar om det finns ett samband, säger Ulla Brehm, Polisens presstalesman.

Polisen har börjat förhöra vittnen och fortsätter med det under dagen. Man kommer även att knacka dörr i området för att söka vittnesuppgifter.

Polisen uppger att det finns mycket som talar för att branden uppstått genom ett mänskligt felande eller genom brott. I nuläget har man inte hittat en naturlig orsak eller något elfel. En förundersökning om mordbrand har inletts, en en rubricering som används när något tros vara en anlagd brand som hotar liv eller egendom.

De femtiotal personer som evakuerades från sina hem har alla fått hjälp med tillfälligt boende av anhöriga eller vänner, men ska snart kunna återvända hem.

– Det senaste beskedet jag hörde var att det kunde röra sig om ett par dagar, säger Per Nyqvist, räddningsledare på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det brann både i källaren och i en lägenhet, men Per Nyqvist säger att branden startade i källaren och spred sig därefter från källaren till lägenheten.

– När man tittar på förloppet i efterhand kan man se att det nog är så att det har varit kraftig rökutveckling i från källaren och så har det varit en dörr som stått öppen till en lägenhet så röken har gått via trapphuset och genom den lägenheten och ut via balkongen, säger Per Nyqvist.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista