Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Yrkesförare ska alkotestas i Tysklandsterminalen

Tomas Jonsson, MHF: "Mer än ett dubbelt så stort problem i hamnarna."
1:39 min

Från och med augusti ska alla tunga fordon som går igenom Stena Lines Tysklandsterminal alkotestas. Det är ett pilotprojekt som initieras av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.

Genom att sätta upp bommar med en ny teknik som automatiskt mäter utandningsluften kan man snabbt kontrollera bilarna som åker förbi. Enligt Tomas Jonsson, chef på MHF behövs testet eftersom rattfylla är dubbelt så vanligt i hamntrafik som i vanliga trafiken.

– Totalt sett är var 185:e fordonsförare som är påverkad som rullar ut från en hamn. Då ska man jämföra det med trafiken där det är var 400:e ungefär, så det är mer än ett dubbelt så stort problem i hamnarna, säger Tomas Jonsson.

Hillevi Johansson, biträdande chef för trafikpolisen i Västra Götaland är också positiv.

– Det är ett sätt att förebygga trafikolyckor. Både personligen och som polis anser jag att det är bra att man utför kontroller innan man släpper ut tunga fordon.

Lars Lindgren, förbundsordförande på Transportarbetareförbundet, tycker också att alkoholtest behövs, men tycker att alla förare borde testas och inte bara de tunga fordonen.

-- Tyvärr är det ju så att vi har sett exempel på chaufförer som haft alkohol i blodet när de kört, men det förekommer även bland vanliga personbilsförare. Så ska man införa test på grund av lättillgänglighet till alkohol på färjorna, så är den lika lättillgänglig för personbilsförare som den är för yrkesförarna.

– Vi måste börja någonstans, säger... Så då sa vi att vi börjar med den tunga trafiken. den är också rätt så kontrollerbar vid Tysklandsterminalen för alla tunga fordon ska igenom en fotograferingsstation.

Projektet sponsras av EU:s regionala strukturfond, Trafikverket, och MHF.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".