Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Regionens förskottsbetalning till Apotekstjänst granskas

Konkurrensverket ska i nästa vecka ta ställning till om de ska granska om det var en otillåten direktupphandling av Västra Götalandsregionen och Region Halland när de gav företaget Apotekstjänst ett förskott på 25 miljoner kronor.

Lånet beviljades snabbt, utan beslut i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsstyrelsen, då Apotekstjänst, som skickar medicindoser till patienter per post, fått brist på kontanter.

Västra Götalandsregionens del av lånet är 21,5 miljoner kronor. Men även om det gick felaktigt till kan förskottet bedömas vara motiverat, om myndigheten hamnat i en brådskande situation och inte hinner göra en upphandling enligt reglerna.

Däremot är det ingen förmildrande omständighet att Apotekstjänst säger att deras pengabrist beror på att regionerna köpt mindre läkemedel än de i underlaget sagt att de skulle.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista