Den nya sopsorteringsstationen i Slottsskogen. Foto: Hanna Sandgren/P4 SR Göteborg

Bättre sopsortering ska göra Göteborgs parker renare

1:16 min

Nu tas nya tag mot nedskräpningen i Göteborgs parker. Göteborgs stad lanserar en ny sopsorteringsstation som främst ska användas vid evenemang och i parker.

– I Stockholm där vi bror är det verkligen sopor överallt i parkerna, för de har inte tillräckligt många ställen där man kan återvinna och slänga saker, säger Malek Khan som var en av flera förbipasserande som testade den första sopsorteringensstationen i Slottskogen.

Det är kommunfullmäktige som har beslutat att ta fram en ny sopsorteringsstation för pareker och utomhusevenemang runtom i Göteborg eftersom man tidigare slängde alla sorters skräp i samma papperskorg.

– Du kan ju sortera efter brännbart, färgat och ofärgat glas, plast, matavfall och metall. Och så har vi fimpa här-skyltar som visar tydligare att man kan fimpa sina cigaretter, säger Samanh Lomander, projektledare för Trygg vacker stad.

Stationen i Slottsskogen är en prototyp, men faller allt väl ut så kan de dyka upp på flera platser i Göteborg.

– I dagsläget kommer vi att utvärdera den här prototypen för att se om vi kan utvekcla den ännu mera. Förhoppningsvis kommer vi kunna se den i till exempel Trädgårdsföreningen. Till nästa vår ska vi kunna ha några klara, säger Samanh Lomander.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista