Kommunal: Allvarliga incidenter i psykvården ökar

1:43 min

Bristen på platser hos psykvården ökar risken för hotfulla situationer för vårdpersonalen. Så sent som natten till fredagen hotades personalen på Östra sjukhusets psykakut av en 23-årig man beväpnad med en stor kniv.

– Den här händelsen är en av de allvarligaste på senare tid inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Anders Wahlenius, huvudskyddsombud för psykiatrin för fackförbundet Kommunal.

Är det en väldigt ovanlig händelse?

– Tyvärr har vi sett på senare tiden att de allvarliga incidenterna ökar, det är en oroväckande utveckling. De signaler våra medlemmar ger oss är att en minskad tillgänglighet ger en ökad konkurrens på vårdplatser, och det i sin tur kan skapa hotfulla situationer, säger Anders Wahlenius.

Säkerhetsläget på sjukhuset har diskuterats länge, och Sahlgrenska universitetssjukhusets ledning har tittat på åtgärder. När man tittat på var incidenterna inträffar så ser man att det ofta är vid akutmottagningarna.

– Vi har infört vissa säkerhetshöjande åtgärder som gett bra respons från personalen, säger Anders Gidrup säkerhetschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Räcker de här åtgärdena med tanke på händelsen härom natten?

– Det är svårt att värja sig mot sådana här plötsliga händelsen. Vid den aktuella avdelningen har man bra handlingsplaner. man har bra rutniner för hus man ska hantera hot- och våldssituatuoner.

– Och man har de teknsika lösningarna som man ska ha enligt Arbetsmiljöverkets regler; man har interna bråklarm och man har också överfallslarm i verskamheten. Så det är svårt att förutse. Det bästa skyddet vi har är att personalen är utbildad och har ett bra bemötande, men trots det inträffar sådana händelse ibland, säger Anders Gidrup.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Peter Stenberg
peter.stenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista