Ett stort beslag av olika dopningspreparat. Foto: Stockholmspolisen/Scanpix.

Införsel av anabola stereoider ökar

1:34 min

Tidigare i veckan rapporterade Västekot om dom ökade beslagen av vissa typer av narkotika hos Tullverket i Göteborg. En av grupperna som ökat mest är dopingpreparat och till 95 procent handlar det om anabola steroider.

Tidigare gjorde tullen i Göteborg en stort beslag i Västsverige på över 700 000 enheter vilket visar på att det finns en mycket stor marknad i Sverige.

– Tullens och polisens beslag av steroider ökar vilket är oroväckande för då finns det ju en marknad för det, säger socionomen och forskaren Tommy Moberg på Sahlgrenska.

– Sitter man hemma vid sin dator och är inne på en svensk hemsida med kundkorg och betalar med kontokort så känner man sig ju inte ens kriminell. Skulle du gå ner till Vasaparken och köpa rökheroin så kan jag lova dig att man känner sig kriminell.

Mycket av dom dopingpreparat som når beställare i Sverige kommer enligt tullen via post och kurirförsändelser från utlandet. Men dom beslag som tullen gör är ändå bara en bråkdel av vad som brukas.

Tommy Moberg som är socionom och forskare med inrikning på doping menar att brukandet av anobola steroider är ett samhällsproblem. Riksidrottsförbundet gör årligen över 3000 provtagningar av idrottare men mycket av resurserna går åt elitidrottare och är man inte ansluten till en idrottsförening finns det i princip ingen risk för att behöva bli testad.

Sverige blev 1999 det första landet i världen att kriminalisera anabola steroider. I den proposition som lades fram året innan uppdrar man två saker till kommuner och landsting. Dels ska man öka information till barn och ungdomar om drogen och dels bygga ut behandlingen. Idag finns endast behandling i Göteborg och Örebro dit missbrukare från hela landet får ta sig. Och informationsarbete menar Tommy Moberg är allt annat än prioriterat.

– Vad man måste göra är att jobba preventivt och det preventiva arbetet är otroligt eftersatt, säger Tommy Moberg.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista