Bostadsministern Stefan Attefall(Kd) tror att fler bostäder kommer att byggas om regionerna får mer makt. Foto: Anders Wiklund / Scanpix.

Kommunerna kan tappa makten över byggandet

Mats Arnsmar(S) om det nya förslaget
1:21 min

Bostadsminister Stefan Attefall(Kd) vill ge landets regioner mer makt när det gäller att planera för nya bostäder. Förslaget skulle flytta bestämmande från kommunerna till regionerna vilket enligt bostadsministern kommer leda till att det byggs fler bostäder.

– Jag har inte förstått vad det är för problem man vill lösa med det här förslaget. Det blir ju inte billigare att bygga och överklagningsprocessen blir ju inte annorlunda, det är där de stora problem finns, säger byggnadsnämndens ordförande i Göteborg socialdemokraten Mats Arnsmar.

Förslaget från bostadsminister Stefan Attefall kommer eftersom han anser att nuvarande system där kommunerna själva får bestämma över byggandet inte fungerar. Stefan Atterfall menar att det regionala samarbete är för dåligt och att nationella mål är svåra att nå. Byggnadsnämndens ordförande i Göteborg Mats Arnsmar tycker dock att samarbetet i Västsverige redan fungerar bra och att det nya förslaget inte kommer leda till ökat byggande av bostäder i Göteborg.

– Vi samarbetar mellan kommunerna. Alldeles nyligen har vi samarbetat med Mölndal om byggandet i mölndalsåns dalgång, säger han.

Så du tror inte att det kommer byggas fler lägenheter i till exempel Göteborg om förslaget går igenom?

– Nej inte som systemet fungerar idag. Det är överklagningsprocessen och att det kostar ganska mycket att flytta in i en ny lägenhet, inte att planeringen är seg som är problemen. Det är mer på den andra planhalvan om man säger så, säger Mats Arnsmar.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".