1 av 5
Fartkontroll från KBV 307. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 5
Håkan Karlsson pausar efter inhämtningsuppdrag. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 5
Tom Vestgård skriver ut fortkörningsboten. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
4 av 5
Många stannar till för att heja på kustbevakarna. Foto:Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
5 av 5
Anders Wimmer markerar att KBV 307 ankrat i Långerännan. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio

Kustbevakningen satsar på större fartyg och färre jakter

1:37 min

Kustbevakningen genomgår förändringar och det senaste året har det varit färre patruller ute på västkusten. Vi följde med KBV 307 från Strömstad, med bland andra Anders Wimmer som tycker att sjötrafikövervakningen har fått stryka på foten.

Vad har du för bild av Kustbevakningens arbete? Kommentera här.

– Den kombinationen att racebåtarna försvann och att vi har färre jakter har påverkat sjötrafikövervakningen och vi har aningen sämre täckning, så är det ju.

Kustbevakningens nya uppdrag innebär en satsning på större fartyg, mer funktionella vid nödbogsering, bränder och oljeutsläpp till exempel. Men bland annat i Lysekil har det varit en lång inkörningsperiod på det nya miljöskyddsfartyget, KBV 032.

– De har haft väldigt mycket med att komma i ordning på sin egen båt och öva in alla manualer och rutiner, så det här året, drygt ett år, har vi varit väldigt ensamma i övervakningen.

Enligt Kustbevakningens regionchef Bengt Fernlund ska satsningen på de nya fartygen inte ge någon beständig minskning av sjötrafikövervakningen, eftersom den kan pågå mellan miljö- och bogseringsuppdragen, även från stora båtar. Han säger också att de nu ska ta tag i rekryteringen och förstärka bemanningen i både Lysekil och Strömstad.

– Vi har ju vårt miljöansvar och det är stora och fantastiskt fina fartyg vi har fått, inget snack om det, men det har konsekvensen att sjötrafikövervakningen har minskat något, men det är ju inte mycket att göra något åt som det ser ut i dagsläget iallafall, säger Anders Wimmer på KBV 307.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista