1 av 2
Publiken spanar in när Kaos och MadC gör sina målningar. Foto: Hampus Rundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Hjärtstedt eller Kaos som han kallar sig när han målar graffiti. Foto: Hampus Rundberg/Svergiges Radio

Eliten inom graffiti kom till Göteborg

1:34 min

Igår besökte världseliten inom graffiti Göteborg. Riksteatern har under åtta dagar rest runt i landet med turnén Walls of fame som har varit en hyllning till de lagliga graffitiväggarna i Sverige. Under lördagen avslutade Riksteatern sin resa med att måla på Göteborgs lagliga graffitivägg utanför Röda sten.

– Vi är här för att hylla Göteborgs stads lagliga graffitivägg. Så vi har tagit hit tre av världens främsta graffitimålare, en från Tyskland, en från Danmark och en från Sverige. Vi vill hylla staden eftersom de tillåter befolkningen att använda det offentliga rummet, säger Tim Hontwedt som är talesperson för riksteaterföreningen Graffitifrämjandet.

Efter stopp i Botkyrka, Nyköping, Karlstad och Malmö var det alltså igår dags för Riksteaterns graffititurné Walls of fame att stanna till i Göteborg. Den lagliga väggen som användes ligger under Älvsborgsbron strax intill Röda stens konsthall. Trots ett lätt regn och bris från havet hade många graffiti entusiaster samlats för att se sina idoler. En av stjärnorna var Lars Hjärtstedt som målar under namnet Kaos.

– Vi tänkte sätta lite uppmräksamhet på just den här väggen, den har ju funnits här väldigt länge. Det är viktigt eftersom Göteborg är en stor stad med mycket målare. Här har de ju verkligen kämpat för att få ha en laglig vägg, säger han.

Enligt Riksteatern är du en världstjärna, hur yttrar det sig?

– Haha, jo det är väl för lång och trogen tjänst. Jag går ju till dagis med mina barn som vanligt så det är inget lyxliv direkt. Men ibland blir man ju bjuden på sådana här saker och ibland åker vi till Tyskland för att måla så ibland kanske det är lite lyxigt trots allt, säger Lars Hjärtstedt och skrattar.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista