– Jag tycker vi har en trend här i SSU Bohuslän där vi ser att fler ungdomar söker sig aktivt till politiken, säger Daniel Eklund, distriktsordförande i Bohuslän. Foto: Jörgen Winkler /Sveriges Radio P4 Väst

SSU: Ungdomar borde erbjudas psykisk hälsokontroll

Sex timmars arbetsdag, psykisk hälsokontroll och löntagarfonder - det är några av förslagen som SSU Bohuslän lägger fram när landets SSU-ungdomar samlas i helgens SSU-kongress.

I år skickar SSU Bohuslän (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) tolv ombud till SSU-kongressen och blir en av de största delegationerna på kongressen. För två år sedan var de bara åtta men SSU Bohuslän har fått många nya medlemmar säger ordföranden Daniel Eklund.

– Jag tycker vi har en trend här i SSU Bohuslän där vi ser att fler ungdomar söker sig aktivt till politiken. De ser SSU som ett medel för påverkan och för att aktivt påverka samhället runt omkring sig, säger Daniel Eklund.

De tolv ombuden från Bohuslän har också med sig flera förslag till kongressen.

En av huvudfrågorna är att skolungdomar ska erbjudas en psykisk hälsokontroll som man tror ska kunna motverka en ökande psykisk ohälsa bland ungdomar.

Två andra motioner har redan orsakat en del uppmärksamhet för SSU Bohuslän har dammat av gamla förslag om sex timmars arbetsdag och om att återinföra löntagarfonder. Förslag som av många anses som döda och begravda.

– Då får vi väl väcka dem till liv igen för jag tror det fortfarande är aktuella förslag som vi kommer att driva, säger Daniel Eklund, och även om vi driver dem på en långsiktig nivå så tror jag att de fortfarande har en stor potential.

Lönatagarfonder idag hur skulle de fungera idag?

– Ja på samma sätt som man hade det innan att arbetarna får en aktieutdelning i företaget och till slut har ett majoritetsägande i företaget, säger Daniel Eklund.

Men på hur lång sikt pratar vi?

– Det är ju så klart långsiktiga förslag men någonstans får vi ju också se vilket samhälle vi skulle vilja ha i Sverige, svarar Daniel Eklund.

Man kan tänka sig att det socialdemokratiska partiet inte delar entusiasmen inför de här förslagen från SSU Bohuslän men Daniel Eklund påpekar att det är dem som är morgondagens politiker.

– Då blir det ju SSU:s jobb att sätta en blåslampa i rumpan på partiet och ändra på den utvecklingen, säger ordföranden för SSU Bohuslän, Daniel Eklund, som också är ombud på kongressen i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista