Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Långa arbetstider för småföretagare

Åtta av tio småföretagare i Västra Götaland jobbar mer än 40 timmar i veckan. Det visar en undersökning som Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma gjort.

Undersökningen visar att 63 procent av företagarna i Västra Götaland har arbetsveckor på mellan 41 och 60 timmar. Ytterligare 18 procent uppger att de vanligtvis arbetar mer än 60 timmar per vecka. Bara 19 procent har arbetstider som kan jämföras med vanligt del- eller heltidsarbete, alltså 20 till 40 timmar i veckan.

Siffrorna för Västra Götaland ligger i linje med landet som helhet, där 64 procent av företagarna säger att de arbetar 41 till 60 timmar i veckan, 16 procent mer än 60 timmar och 20 procent 20 till 40 timmar.

Undersökningen visar även att småföretagarna har kortare sommarsemestrar än övriga i samhället. Knappt en av tre företagare, 29 procent, anser att de kan ta ut fyra veckors sammanhängande semester eller mer. I Västra Götaland är den andelen 32 procent.

Fotono: Små företag är enligt EU:s tolkning de som har mellan 10 och 49 anställda och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro per år.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".