Foto: Scanpix

Söktjänst lämnar ut namn på hotade kvinnor

0:55 min

På Mölndalsföretaget Ratsits hemsida kan man enkelt få fram namn på kvinnor som bor på olika kvinnojourer i Sverige. Även intagna på fängelser institutioner kan lätt spåras.

– Jag tror knappt att det är sant. Jag trodde inte att det var möjligt och det är helt förödande för dessa kvinnor som behöver skydd i olika sammanhang, säger Anne Asp, polischef i Norrköping, som jobbar aktivt med kvinnofridsfrågor.

På kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida, ratsit.se, kan man alltså, utan att ens vara inloggad, genom några enkla knapptryckningar få upp listor med namn på kvinnor som bor på eller har kontakt med olika kvinnojourer i Sverige. 

– Detta är en integritetsfråga. Här kan vem som helst gå in och se att en kvinna bor på en kvinnojour. Det ska kvinnan själv berätta om, det ska inte upplysas i ett sådant här register, säger Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. 

Genom ett enda sökord på hemsidan kan man också få fram uppgifter om intagna på kriminalvårdsanstalter, rättspsykiatriska avdelningar, behandlingshem och ungdomshem - uppgifter som är sekretessbelagda om man vänder sig till berörda myndighet.

Det finns många kreditupplysningsföretag i Sverige, men det är på ratsit.se som vi fått de flesta träffarna på så kallade känsliga uppgifter. Vem som helst kan anonymt ta fram uppgifterna gratis på sajten.

Ratsits vd Anders Johansson säger att frågeställningen är helt ny för honom. Verksamhetens huvudsyfte, säger han, är att man ska ska kunna göra säkra affärer.

– Vi får ju titta på de uppgifter som du kommer med nu, vad detta kan innebära och hur vi ska hantera detta.

Anser du att ni hanterar personuppgifter på ett korrekt sätt idag?

– Ja, vi följer ju gällande lagstiftning och vi har jurister som är med och formar våra tjänster och allt vi publicerar. Och vi har ju tillsynsmyndigheter som vi verkar under.

Annika Selin/P4 Östergötland
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista