Mannen döms till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd. Foto: Scanpix

Politiker får två års fängelse för våldtäkt

En bohuslänsk politiker dömdes på måndagen till två års fängelse för att ha våldtagit en partikollega.

Den åtalade politikern döms till fängelse i två år och ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan. Mannen är sedan tidigare ostraffad, och två års fängelse är det lägsta som kan utdömas för våldtäkt.

– Jag är nöjd med domen. Han dömdes på det sättet som jag hade yrkat, säger Lena Lithner, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, till TT.

Lithner säger också att skulle straffet blivit högre hade det krävts att att omständigheterna hade varit försvårande, eller att mannen dömts vid tidigare tillfällen.

Kvinnans målsägandebiträde, Elisabeth Massi Fritz, skriver så här till TT om domen:

"Bevisningen har varit omfattande i detta mål. Min klient känner en lättnad över domen och en upprättelse är viktig för att gå vidare i livet. Domen visar att det alltid är viktigt att polisanmäla även om du som offer känner dig rädd och tror att du är i ett underläge, vilket min klient har känt. Ingen ska behöva känna så här. Noll tolerans mot våld och våldtäkter är det som gäller oavsett vem gärningsmannen är."

Den nu dömde politikern är betydligt äldre än kvinnan.

– Jag tycker att det stärker de uppgifter som hon lämnat, hon hade inget intresse alls av honom av något sexuellt slag. Utan de hade lärt känna varandra på ett helt annat sätt, säger Lena Lithner.

Mannen ska ha avsagt sig alla politiska uppdrag. Eftersom han hade starka kopplingar till rättsväsendet var det en åklagare vid riksenheten för polismål som åtalat honom. Mannen nekar till brott.

Västekot
vastekot@sverigsradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista