Foto: Helena Sällström/SR P4 Göteborg

"DNA-märkning" har satt stopp för kopparstölder

1:37 min

Tack vare DNA-märkning har man lyckats minska kopparstölderna i Göteborg. Som Västekot tidigare rapporterat DNA-märktes järnvägen runt Olskroken i mars i år, och sedan dess har det inte varit en enda kopparstöld i området.

– Hittills har vi sett ett väldigt positivt reslutat utan en enda kopparstöld, säger Christer Ahlin, chef för underhållsområde Göteborg på Trafikverket.

DNA-märkningen innebär att man sprayat på en ofärgad vätska på kopparn som inte går att tvätta bort från händer och kläder. På så sätt blir det mycket lättare att spåra kopparn.

– Som det ser ut nu riskerar de som stjäl kopparn att bli lagförda och fällda för brottet, säger Christer Ahlin.

Enligt Christer Ahlin var det kopparstölder i Olskorken var tredje dag innan man satte igång pilotprojektet med DNA-märkningen.

– Vi kommer att uttöka projektet och använda metoden på andra områden där vi haft problem med kopparstölder, bland annat hamnbanan, säger han.

Före DNA-märkningen var Göteborgsområdet värst drabbat i landet. Förra året begicks 131 stölder runt Göteborg jämfört med 89 stölder i södra Sverige och 61 runt Stockholm.

– Den här metoden har en positiv inverkan på kopparstölder så nu hoppas vi minimera stölderna. En minskning av kopparstölderna betyder dessutom också att förseningar i tågtrafiken och driftstörningar minskar, säger Christer Ahlin.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista