Maia Hirasawa gästar Kulturkalaset. Foto: Lars-Åke Gustavsson/Sveriges Radio

Brist på kvinnlig medverkan kritiseras

"Vi säger flera gånger varje vecka 'boka fler tjejer'."
1:23 min

På tisdagen startar Kulturkalaset i Göteborg. Men bristen på kvinnlig medverkan får kritik. I P4 Morgon Göteborg debatterade journalisten Emerentia Leifsdotter Lund och Kulturkalasets konstnärlige ledare Mia Samuelsson ämnet.

Journalisten Emerentia Leifsdotter Lund har tidigare kritiserat den ojämna könsfördelningen på Kulturkalasets musikakter och på tisdagen mötte hon Mia Samuelsson som är konstnärlig ledare för Kulturkalaset i en debatt i P4 Göteborg Morgon.

– Man har ett ansvar att som bokare och konstnärlig ledare att se både männen och kvinnorna och välja att boka både män och kvinnor, säger Emerentia Leifsdotter Lund.

– Vi jobbar med det här och säger flera gånger varje vecka, "boka fler tjejer, försök att hitta fler kvinnor i alla genrer", vi är ju inte bara en musikfestival, svarar Mia Samuelsson.

När Emerentia Leifsdotter Lund först räknade antalet musikakter var drygt 22 procent kvinnliga akter. Sedan programmet kom ut har det sen kommit fler kvinnliga akter till Kulturkalaset. Men fortfarande är en majoritet män.

Men Kulturkalaset själva räknar på ett annat sätt, bland annat bara de sex största scenerna och då kommit fram till en könsfördelning mellan kvinnor och män på 40 respektive 60 procent.

Men siffrorna är missvisande menar Emerentia Leifsdotter Lund.

– Jag har hört av mig till organisationer och tidningar som räknar alla år och som räknat alla festivaler. Det finns ingen som räknat som ni har gjort, säger hon.

– Man kan inte säga att "den får inte vara med för det är inte 50-50 kvinnor". Där vi kan påverka är det en lång process, och där går det sakta framåt, säger Mia Samuelsson.

Andreas Kron
andreas.kron@sverigesradio.se

Ylva Nilsson
ylva.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".