Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Hälften får rätt i omprövad trängselskatt

Under första halvåret i år fick närmare 3 600 personer i Göteborg och Stockholm rätt eller delvis rätt när de begärt att deras avgifter för trängselskatt skulle omprövas.

Det visar statistik som Skatteverket tagit fram för nyhetsbyrån Sirens räkning. Under samma period gicks närmare nästan 7 000 omprövningsärenden igenom.

De flesta omprövningsärenden om trängselskatt gällde personer som begärt omprövning av tilläggsavgiften, men merparten av de fall där enskilda får rätt handlar om feltolkningar av registreringsskyltarna, enligt Skatteverket.

Feltolkningarna vid avläsningen av skyltarna beror på allt från smuts, som exempelvis snömodd på vintern, till fel på skylten så att en bokstav ser ut som en annan. Även utländska skyltar som är väldigt lika de svenska kan leda till feltolkning. Sett till att antalet passager är flera miljoner är dock andelen feltolkningar relativt liten. Trängselavgiften är en förseningsavgift.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista