Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Unga som dricker löper dramatiskt större risk att få demens

Stor alkoholkonsumtion i ungdomen kan femfaldiga risken att tidigt utveckla demens. Det visar en ny svensk studie.

Tidigt drickande är enligt forskare vid Umeå universitet, en större riskfaktor än ärftlighet ,särskilt om man råkat ut för en alkoholförgiftning, rapporterar SVT:s Rapport. De med dementa fäder hade fördubblad risk.

Forskarna har följt en halv miljon svenska män från mönstringen 1969 och framåt då de redogjorde för sina alkoholvanor. 487 av dem fick demens före 65 års ålder .

Även högt bloldtyck i ungdomen, depressioner och stroke ökade risken för tidig demens. Studien kan leda till metoder att förhindra tidig demens.

Kombinationer av de olika riskfaktorerna ledde till markant ökad risk; det var 20 gånger mer sannolikt att män med minst två riskfaktorer och en låg kognitiv förmåga skulle drabbas.

I världen lever omkring 36 miljoner människor med olika demenssjukdomar. Till 2050  väntas antalet stiga till 115 miljoner med ökande behandlingskostnader.

Studien har publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista