Agneta Blocksjö Attar, Familjehem Göteborgs Stad, i tältet på Kulturkalaset.

Letar nya familjehem under Kulturkalaset

1:46 min

120 barn i Göteborg har familjer som inte riktigt räcker till, och skulle behöva bo i ett familjehem eller få stöd av en kontaktfamilj. Under Kulturkalaset söker Göteborgs Stad kontakt med familjer som kan vara villiga att ställa upp.

Mitt ibland festivalmat-os, ballonger och sånguppträdanden finns Göteborgs Stads Familjehemstält i Trädgårdsföreningen.

– Vi vill ju ha många olika slags familjer, för att kunna hjälpa alla olika, unika barn, berättar Agneta Blocksjö Attar som är rekryteringsansvarig på Familjehem Göteborgs Stad.

Engagemanget för att ställa upp finns absolut hos Göteborgarna, menar Agneta Blocksjö Attar, snarare är det så att en del inte tror att de att ska räcka till:

– En del tvivlar på sin egen förmåga, säger hon, men också det har med att ha tid nog, för om man tar ett sådant här uppdrag vill man göra det tillräckligt bra.

I Familjeenhetens tält kan barn göra kylskåpsmagneter samtidigt som deras föräldrar kan få information om vad det innebär att vara familjehem eller kontaktfamilj.

– När deras barn sedan går hem och sätter magneten på kylskåpet, så kan ju det ge underlag till en diskussion om att alla barn i Göteborg faktiskt inte har ett välfyllt kylskåp där det är naturligt att ta sig ett glas mjölk, säger Agneta Blocksjö Attar.

I Göteborg finns det i dag runt 900 barn och ungdomar som redan bor i familjehem. Ytterligare 450 har möjlighet att komma till en kontaktfamilj var tredje helg. Men det behövs alltså fler hem som öppnar sina dörrar. Det skulle Pelle Billström med sambo och barn, kunna tänka sig att göra:

– Ja, vi har pratat en del om att hjälpa till på något sätt, säger han. Kan man hjälpa till på det sättet känns det som ett bra sätt att påverka.

Är det bra att få information på det här sättet, på Kulturkalaset?

– Ja, absolut, svarar Pelle Billström, som får en broschyr om vad det innebär att vara familjehem. Man får upp ögononen och öronen för det som verkligen är viktigt också, i kombination med att ha roligt.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista