Foto: Fredrik Sandberg/Sveriges Radio

Bättre skydd kring dricksvattenintag

Clas Magnusson, Havs- och vattenmyndigheten, om lagförslag om vattenskydd
1:34 min

Vårt dricksvatten är inte alltid så skyddat som man kan tro. Fortfarande saknar två miljoner svenskar vattenskyddsområde kring sina dricksvattenintag.

Därför förbereder nu Miljödepartementet ett lagförslag som går ut på att alla kommuner som tar tar dricksvatten från sjöar och vattendrag måste ha ett vattenskyddsområde runt dricksvattenintagen.

I Storgöteborg finns det tillräckliga vattenskyddsområden, men på andra håll i landet är dricksvattenskyddet sämre.

--Det här förslaget innebär att kommunerna ska bli tvingade att inrätta vattenskyddsområden. Och den här lagen ska kunna gälla från och med den 1 januari 2019, alltså om lite drygt fem år, säger Clas Magnusson på Havs- och vatttenmyndigheten.

Det här lagförslaget från miljödepartementet har nu skickats ut på en remissrunda.

Ett vattenskyddsområde reglerar vilka verksamheter som får finnas i närheten av våra dricksvattenintag.

Det kan gälla hantering av kemikalier men också att man har koll på risken för att bekämpningsmedel kommer in i dricksvattensystemet. Men även andra föroreningar som skadliga bakterieutbrott.

Generellt är det så att kommuner som inte har vattenskyddsområden i större utsträckning riskerar att få sitt dricksvatten otjänligt, jämfört då med kommuner som har vattenskyddsområden.

Clas Magnusson på Havs och vattenmyndigheten tar Göta Älv som ett exempel på ett väl fungerande vattenskyddsområde.

--Storgöteborg får ju mycket av sitt dricksvatten från Göta älv.

Och man håller också på med en uppgradering av vattenskyddet runt älven, det handlar bl.a om att anpassa skyddet mot nya hot. Främst då klimatförändringar som kan föra med sig stigander havsnivåer och kraftiga regn och översvämningar.

När det gäller information till allmänheten om att dricksvattnet har blivit otjänligt så tror Clas Magnusson inte på några omedelbara förändringar.

Det varningssystem som kommunerna använder sig av idag, genom att bl.a gå ut i radion, kommer inte att ändras.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".