Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Bostadsbyggande räcker inte till

1:22 min

Bostadsmarknaden i Västra Götaland är ansträngd och särskilt svårt är det att få tag på hyresrätter i Göteborg med kranskommuner. Länstyrelsen har analyserat tillgången på bostäder och konstaterar att det senaste årets ökade bostadsbyggande långt ifrån räcker till.

– Vi hade hoppats att det skulle gå åt rätt håll med hyresrättsbyggande. Men det pekar tyvärr åt fel håll, att det blir ytterligare besvärande brist på den sidan, säger Göran Carlsson från länsstyrelsen är en av personerna bakom myndighetens rapport.

Vilka är det som drabbas av att det inte byggs tillräckligt med bostäder?

– Vi ser att kommunerna särskillt trycker på ungdomarnas situation, och nyanlända flyktingar behöver också få ett boende som är värdigt.

Många tvingas vänta för att byggprocesserna är så komplicerade och drar ut på tiden.

– Kommunerna planerar mycket projekt, men det tar sin tid att få fram en plan med de bestämmelser som finns i dag, och regeringen håller på att se över hur man kan snabba upp processerna. Sedan är det att få fram planer som är realistiska och kan attrahera byggsektorn, och som kan möta prisnivåerna hyresgästerna är berädda att betala, säger Göran Carlsson.

Erik Holmlund/P4 Morgon Göteborg
västekot@sverigesradio.se

Ylva Nilsson/P4 Morgon Göteborg
västekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista