Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Folkmängden ökar stadigt

1:10 min

Folkmängden i Sverige ökar stadigt. Vid halvårsskiftet bodde drygt 9,5 miljon människor i Sverige. Och Göteborg har i antal den näst största folkökningen efter Stockholm.

Folkmängden i Göteborg ökade under första halvåret i år med 3 254 personer. Och totalt bor det nu i Göteborg 529 343 personer. I Stockholm bor det 889 501 personer.

Under andra kvartalet i år föddes drygt 2 000 barn i Göteborg och drygt 7 000 människor flyttade hit. De allra flesta kom från andra kommuner i Sverige. En trend som följer statistiken för hela landet. Där var femte invandrare var en svensk hemvändande medborgare.

Av kranskommunerna runt Göteborg hade Kungälv, i antal, den största ökningen med 177 personer under andra kvartalet iår. Där bor nu nästan 42 000 personer. Ale kommun var den enda kommunen som minskade i antal dock bara med en enda person. Drygt 38.500 personer bor i Ale.

Mölndals kommun är den näst största kommunen efter Göteborg. Mölndal ökade med 90 personer och har nu en befolkning på drygt 61 800. Och i Västra Götaland totalt här bor nu drygt 1,6 miljoner personer. Allt enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista