1 av 2
Foto: Susan Walsh/Scanpix
2 av 2
Glenn Olsson. Foto: Peter Stenberg/ P4 SR Göteborg

Allt fler unga drabbas av hjärtsvikt

3:48 min

Antalet fall av hjärtsvikt bland yngre personer mellan 18 och 44 år ökar i Sverige. Det förvånar forskare på Sahlgrenska akademin som i sina databaser hittat en klar ökning av yngre hjärtsviktspatienter.

Fler yngre drabbas av hjärtsvikt, men allt färre drabbas bland äldre och medelålders svenskar.

– Varför vet vi inte. Hur de här personerna som grupp skiljer sig åt, de som får och de som inte får hjärtsvikt, vet vi inte, säger professor Annika Rosengren på Sahlgrenska akademin.

Så du är förvånad över de här siffrorna?

– Det var oväntat att så unga numera drabbas av hjärtsvikt. Särskilt som vi tidigare har kunnat konstatera att antalet fall av hjärtsvikt bland medelålders och äldre minskat under en ganska lång tid.

Det är cirka 250 svenskar i åldersgruppen 18 till 44 år som får hjärtsvikt varje år. Det är ganska få insjuknande jämfört med grupperna medelålders och äldre svenskar. Men tidigare kände man knappt till att unga personer kunde få hjärtsvikt.

I övrigt så minskar alltså antalet fall av hjärtsvikt bland medelålders och äldre svenskar, konstaterar forskarna på Sahlgrenska akademin. Men forskarna har ännu inget bra svar på varför så unga drabbas av hjärtsvikt numera.

Hjärtsvikt innebär att hjärtats pumpfunktion är skadad. Symptom kan vara andfåddhet och nedsatt kondition. Hjärtinfarkt och högt blodtryck är några kända faktorer som kan utlösa hjärtsvikt.

Det finns också ärftliga faktorer bakom en del fall av hjärtsvikt men även diabetes, fetma och missbruk finns med i bilden, säger Annnika Rosengren.

Glenn Olsson är 43 år och han drabbades förra året av plötslig hjärtsvikt.

– Mitt hjärta var ju inte bra just då och det jag kan göra nu är att hålla tummarna för att mitt hjärta går tillbaka i normalläge.

– Du var ju ändå vältränad när du fick hjärtsvikt.

– Jag tränade nästan sex sju dar i veckan och i mitt huvud fanns absolut ingenting om att jag hade en hjärtsjukdom. För mig är det en gåta, säger Glenn Olsson.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sverigesradio.se

Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista