Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politiker kritiserar upphandling med Apotekstjänst

1:30 min

Upphandlingen av den nya leverantören av dosförpackad medicin till patienter, Apotekstjänst, i Västra Götaland kritiseras nu från politiskt håll i regionen.

Övergången till den nya leverantören har varit kantad av problem. Som Västekot berättat tidigare har Apotekstjänst haft ekonomiska problem, som gjorde att Västra Götalands regionen tillsammans med Region Halland såg sig tvungen att betala ett förskott på drygt 20 miljoner kronor.

Leverantören har dessutom haft strul med leveranserna av medicinen.

Johnny Magnusson, moderat vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland, menar att alla de här problemen följder av brister i regionens upphandling.

– Det är klart det måste komma kritik när det går över styr. Jag tror att vi från vår sida har gått för mycket efter pris, och för lite på andra parametrar. Det finns nog en hel del i övrigt att önska när det gäller den upphandlingen, säger Johnny Magnusson.

Men han tycker inte att regionen har ett helt eget ansvar när det gäller upphandlingen. han kritiserar också den gamla leverantören, Apoteket AB.

– Som jag förstår det var det svårt att få fram underlag från Apoteket när det gäller volymen och andra frågor om logistiken. Man har tvingats att upphandla på något man tror men inte vet.

Men Apoteket slår ifrån sig.

– Vi har försökt att vara så behjälpliga som det bara går. Vi beklagar att man upplever att vi har bidragit till att det inte går bra. Men vi har lämnat över, och ibland tror jag att det finns en bild av att vi uppträder monopolistiskt, även om vi inte gör det, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

– Nu har vi tack och lov klarat att levererat medicinerna till våra gamla. men här måste vi gå igenom hela upphandlingen och se vad som är fel och säkerställa att vi inte gör om det, säger Johnny Magnusson.

Joel Wendle/P4 Väst
joel.wendle@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista