Foto: Scanpix

Jätteskadestånd efter it-konkurs

"Skadeståndet torde vara ett av de högsta som dömts ut i Sverige."
2:00 min

Det kan vara ett av de största skadestånden som dömts ut i Sverige - 890 miljoner kronor. Och rättegångskostnaderna uppgår till över 100 miljoner kronor. Nu har domen i fallet om it-företaget Prosolvia fallit.

Klockan elva på torsdagen kom domen i Prosolvia-målet. Det handlar om en konkurs i it-företaget för snart 15 år sedan. Friande dom i målet har avkunnats i tingsrätten, men i dag kom även Hovrätten för Västra Sverige fram till att revisionsjätten Öhrlings PWC (PricewaterhouseCoopers) måste betala skadestånd.

– Jag får å PWC:s vägnar säga grattis till konkursboets fordringsägare, som nu får fullt betalt, även aktieägarna. Det här ett bakslag för PWC, självklart, säger Lars Olof Svensson som är ombud för PWC. Han vet ännu inte om domen ska överklagas.

Prosolvia var ett av många lovande it-företag under 1990-talet, med lovande framtidsutsikter, blev en riktig börsraket och värderades som högst till 4,7 miljarder kronor.

Företaget utvecklade program för virtuell datasimulering, eller simulerade låtsasvärldar, och det är ju något som i dag finns i snart sagt varje läsplatta och smart mobiltelefon.

Men i december 1998 gick Prosolvia i konkurs och ledningen åtalades för bokföringsbrott bland annat. Förhandlingen och senare domen i tingsrätten gavs stort utrymme i medierna.

Tingsrätten friade och i stället stämde konkursboet revisionsfirman på 1,4 miljarder kronor. Men även den prövningen i tingsrätten ledde till friande dom, vilken överklagades. I dag avkunnade alltså Hovrätten för Västra Sverige en tredje dom i fallet.

Flera tusen sidor domstolstext har producerats under sammanlagt över 160 rättegångsdagar. Rättegångskostnaderna beräknas till över 100 miljoner kronor, och det är något som Öhrlings Pricewater Coopers enligt domen nu måste betala. Tusentals advokats- och konkursförvaltartimmar har lagts ner i målet.

I dag kom domen och Öhrlings PWC förlorade. Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att redovisningen i Prosolvia 1997 stred mot god redovisningssed samt att revisionen av redovisningen och förvaltningen var vårdslös.

Hovrätten anser vidare att det finns ett tillräckligt samband mellan den vårdslösa revisionen och den skada som Prosolviabolagen drabbades av, samt att revisionsbolaget och den huvudansvarige revisorn därför ska betala skadestånd till Prosolvias konkursbo.

Den skada som ska ersättas av revisorerna är dels bristen i Prosolviabolagens konkurser, dels förlorade rörelsevärden. Det sammanlagda skadeståndet uppgår till 890 miljoner kronor.

Det finns inte skäl för jämkning av skadeståndet. Konkursboets rättegångskostnader uppgår till sammanlagt cirka 112 miljoner kronor och ska ersättas av revisorerna.

Rättegången inleddes 2001. Tingsrätten meddelade dom den 15 oktober 2010 efter drygt 100 förhandlingsdagar. Hovrättens huvudförhandling påbörjades den 20 mars 2012 och avslutades den 12 april 2013.

Kanske överklagas domen till Högsta domstolen eftersom prövningen av principen om revisionens roll anses viktig.

Konkursförvaltaren Lars Zetterberg är nöjd i dag:

– Skadeståndet torde vara ett av de högsta som dömts ut i Sverige, säger Lars Zetterberg, som också tror att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".