Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart kyrkoval – men vad handlar det om?

Jan Strid, GU: "Problemet är att det är ett val - mellan vadå?"
1:05 min
Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio

Det är i dag en månad kvar till kyrkovalet som Svenska Kyrkan-medlemmar har rätt till att rösta i. Men genom åren är det allt färre som engerar sig, vilket kan bero på att det är svårgreppbart.

– Problemet är att det är ett val - mellan vadå? Vad finns det för alternativ? Vilka frågor som rör kyrkan har jag egentligen att välja mellan?

Enligt Jan Strid är det stora problemet att de som är röstberättigade för kyrkovalet inte vet vad det är man kan rösta i. Det finns inga bärande frågor som kan få folk att ta ställning på samma sätt som i ett riksdagsval. Och man är oftast överens i frågor gällande kyrkan och dess arbete, som med bistånd och krishjälp.

Han tror att detta är anledningen till att valdeltagandet har minskat de senaste åren. Valdeltagandet i förra kyrkovalet uppgick till 11,9 procent, vilket är en minskning från 2005 års val med 0,1 procent.

Det skulle alltså behövas fler kärnfrågor för att få folk att engagera sig, menar Jan Strid.

– Förra valet fanns det en fråga som hade kunnat engagera, och det var om samkönade äktenskap. Men man flyttade den frågan så att den skulle beslutas i det gamla kyrkomötet, och på det viset försvann den frågan från kyrkovalet, säger Jan Strid.

I slutet av augusti får de berörda ett röstkort och förtroendevalda får möjlighet att fatta beslut om församlingen, i stiften och Svenska kyrkans övergripande frågor.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".