Färgen lossnar på stolparna. Foto: Carina Holmberg/P4 SR Göteborg

Betalstationers stolpar håller inte färgen

1:28 min

Redan ett halvår efter att trängselskatten infördes i Göteborg så flagar färgen på betalstationernas stolpar. Leverantören har slarvat med underarbetet och nu pågår en diskussion mellan Trafikverket och entrepenören om hur bristerna ska åtgärdas.

Det säger Mattias Andersson som är projektledare på Trafikverket och ansvarig för drift och underhåll av Trängselskatten.

– Vi upptäckte det här vid första leveransen av stolpar när de skulle sättas upp. Vi stoppade då processen men det hann ändå komma upp 15 portalerna med den här typen av underarbete säger Mattias Andersson på Trafikverket.

Så de 15 första portaler runt om i stan där är underarbetet inte riktigt gjort?

– Ja, det verkar så, säger Mattias Andersson

– Det här innebär att det finns en risk att färgen släpper. Det är en ren estetisk fråga, den galvaniserade ytan syns istället för den grå färgen som vi målat på, säger Mattias Andersson.

Problemen med färg som flagnar finns alltså på de 15 portalerna första som sattes upp för Trängselskatten.

Portalerna står på bland annat på Hisingen vid Brunnsbo, i Mölndal och vid Olskroken. Och det är framförallt vid fästena man kan se hur färgen börjar släppa.

Och nu pågår diskussionen mellan Trafikverket och entrepenören om hur man ska åtgärda problemen och vem som ska betala säger Mattias Andersson.

– Vi för ju diskussionen om vad som kommer hända framöver, det är ju inte mycket färgsläpps men det som är det ska hanteras på ett bra och kostnadseffektiv sätt, säger Mattias Andersson.

Finns det risk för att det blir skattebetalarna i Göteborg som får betala?

– Nej det här är ju en del i projektet och en del i leveransen från leverantören och projektet är inte avslutat än så det ska nog regleras inom projektet säger Mattias Andersson.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista