Vårdförbundet: Många säger upp sig på grund av det hårda trycket.

Rågården dras med stora problem

Vårdförbundet:
1:39 min

Göteborgs nya rättspsykiatriska klinik, Rågården som öppnade i februari har haft det kämpigt sedan verksamheten startade. Övertidsarbete, outbildad extrapersonal och avsaknad av självskyddsutbilning är några exempel på brister som funnits i verksamheten och nu har taket för antalet övertidstimmar som vårdpersonalen får jobba höjts.

– Man är jättetrött man är irriterad. Man är irriterad både på varandra och på patienterna även om man har ett proffesionellt bemötande. Många medarbetare som jobbat på Lillhagen där rättspsykiatrin var tidigare säger i dag upp sig för de orkar inte med det hårda trycket som det är på Rågården, säger Katarina Kullenberg Åke är samordnare på Vårdförbundet.

Problemen på Rågården startade redan när verksamheten flyttade från Lillhagen ut till Gunnilse och mycket personal försvann.

Sedan flytten har ett stort problem varit all den övertid som sjuksköterskorna fått arbeta. Normalt sett får vårdpersonalen arbeta 200 övertidstimmar per år men då detta tak överskridits har nu kliniken i samråd med vårdförbundet höjt taket till 350 timmar så att den tillgängliga personalen kan jobba mer.

Då beläggningen varit något mindre i sommar anser Rågårdens verksamhetschef Frances Hagelbäck Hansson ändå att dom klarat av semestertiderna med betyget godkänt trots fortsatt övertidsarbete för personalen. Men hon medger även att det är en jobbig situation där ledningen kommer få kämpa även fortsättningsvis med att hitta ny personal.

– Vi jobbar frenetiskt med att hitta lösningar. Vi har program för det och det kommer att rulla på här nu. Allt vårt arbete går ju ut på att förhindra att ett sådant här läge skall bli stationärt och jag tror att vi kommer att kunna lösa det.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".