De som börjar på indusritekniska programmet till hösten kommer att få gå klart men sen vill regeringen ta bort programmet. Foto: Robert Granström/Scanpix

Inget mer industritekniskt program

1:35 min

Regeringen kom i veckan med ett förslag om att lägga ner gymnasieskolornas industritekniska program. Anledningen är att programmet är det minst sökta i Sverige och Regeringen vill nu att fler elever skall lockas till teknikprogrammet och därigenom få jobb inom industrin. I Göteborg berör detta fyra skolor.

– Man blir ju väldigt orolig när det finns en yrkesinriktning som samhället behöver bara plockas bort, säger Framtidsgymnasiets rektor Jörgen Frohm.

Förutom Framtidgymnasiet berörs Göteborgs tekniska gymnasium, Lindholmens tekniska och SKF-gymnasiet. Hur exakt förändringen kommer att genomföras är oklart i dagsläget men Jörgen Frohm på Framtidsgymnasiet ser en risk med att göra industriutbildningen allt mer teoretisk.

– Det är en väldigt farlig linje där man ska akademiserar hela samhället, det är ingen som har behov av det, säger han.

– Det kommer att påverka att man måste importera arbetskraft istället. Det är ju enda sättet och så har vi ju gjort förut. Men det innebär ju andra problem med integrationsfrågor och olika saker. Vi måste nog tänka till innan vi gör saker och ha beredskap för vad som händer, fortsätter rektor Jörgen Frohm.

Västekot har pratat med samtliga berörda rektorer och även om det finns en osäkerhet i nuläget finns dom som ser en möjlighet i att ha industriutbildningen som en del av teknikprogrammet och på så vis locka fler elever. Karl-Johan Höjer är områdeschef på Lindholmens gymnasieskolor.

--Vi får ihop en klass på industriprogrammet, med nöd och näppe. Att ta bort programmet helt är inte rätt väg att gå men om vi får möjlighet att måla med lite bredare penseldrag och se teknik som en oerhört viktig samhällsgren så tror jag att det är rätt väg att gå, säger han.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista