Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Alingsås satsar mot alkohol bland unga

1:06 min

I samband med skolstarten drar Alingsås kommun igång en satsning mot alkohol och droger bland unga. 

Håkan Fransson har i många år jobbat med alkohol- och drogfrågor i Öckerö kommun som samordnare för det drogförebyggande arbetet där, och ska nu hjälpa Alingsås med arbetet. Hans vision är att utrota ungdomsfylleriet i Sverige.

– Min idé är att man måste ha noll tolerans. Det är så kasst att unga dricker alkohol. Det är så skadligt och händer så mycket dumt, så man kan inte ha ett mål där man tycker att det är lagom att fem procent dricker, utan man måste ha noll tolerans.

– Rent medicinskt är kroppen inte mogen för alkohol förrän man är kanske 25-års åldern. Så våra lagar om 18 eller 20 år är minimigräns. Det är bra om barn inte dricker när de är 20 år heller.

Nu ska du börja arbeta med Alingsås kommun. Hur är läget där?

– Jag tror att det är ungefär som det är överallt. Men det behövs jobbas med det även om det inte är värre än på andra ställen.

Du har jobbat många år i Öckerö kommun och du tar med dig något därifrån som kallas Öckerö-metoden - vad innebär det?

-- Man kan säga att själva idén är att om alla vuxna i en kommun blir överens om att ingen ska dricka alkohol innan man är arton, så kommer ungdomsfylleriet vara i princip utrotat. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista