Foto: Maja Jakobsson/Scanpix

Kemiundervisning i skolan allvarligt hotad

1:29 min

Bristen på ämneslärare inom till exempel kemi, tyska och teknik, gör att undervisningen inom de ämnena om några år kommer att vara allvarligt hotade. Lärarnas riksförbund varnar för att vissa ämnen till och med riskerar att utrotas helt.


På Chalmers är det två personer som kommer att utbilda sig till kemilärare med början i höst. 

– Problemet att vi inte rektrytrerar kemilärare är ett stort problem för Sverige. Med tiden så kommer vi nog se effekter som innebär att vår kemiindustri inte får personer i den utsträckning som behövs. Och då behöver deras verksamhet flytta utomlands. Så det ser inte bra ut. Vi måste ropa högre, säger Samuel Bengmark, programansvarig för civilingenjörprogrammet och lärarprogrammet på Chalmers.

Intresset för lärarutbildningarna ökar stadigt. I våras var det 14500 behöriga förstahandssökande till lärarprogrammen, jämfört med 12600 året innan.

Men intresset är ojämnt. Köerna med reserver till förskollärarutbildningarna är långa, medan intresset för ämneslärarutbildningarna i de naturvetenskapliga ämnena är väldigt lågt.

Lärarnas riksförbund har tagit fram statistik som visar att det går ungefär en förstahandssökande till lärarutbildningen i tyska, kemi eller teknik på sextio förstahandssökande till engelska eller historia.

I höst är det bara åtta personer i hela landet som har antagits till ämneslärarutbildningar i kemi för högstadiet eller gymnasiet, visar undersökning Universitets och högskolerådet har gjort.

– Har man inte riktigt engagerade personer som undervisar och som har tillgång till jättebra material, laborationsutrustning, tid att genomföra detta - då får man inte ungdomar intresserade. Och då kommer de inte, i sin tur, att välja att läsa till kemilärare. Så det blir en slags ond spiral som vi har varit i ett tag, säger Samuel Bengmark. 


Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista