Kravallutrustad polis i Kairo. Foto: Hussein Tallal/Scanpix.

Aisha från Surte befinner sig i Kairo

"Det är oroligt, det är inte säkert att gå ut längre"
1:25 min

20-åriga Aisha Hassan från Surte utanför Göteborg befinner sig i det oroliga Kairo där hon studerar. Skolorna är nedstängda på grund av våldsamheterna och det råder utegångsförbud under nätterna, men hon vet ännu inte om hon ska åka hem till Sverige eller stanna kvar. 


– Jag har sett två skottlossningar mellan militär och protestanter. Folk kan bryta ut och börja bråka från ingenstans. Jag har inget varit inblandad i något, men det är överallt, hela tiden, säger Aisha Hassan. 

– Det är lugnt där jag bor i alla fall. Igårkväll var det mycket spring på gatorna och folk som ropade fram till sent på natten.

Hur har det varit i veckan?

– Det har varit en helt galen vecka. I onsdags blossade det upp helt plötsligt, allting hände så fort.

Är du rädd?

– När man är hemma så känner jag mig inte rädd. Men ute på gatorna... det är klart att det är oroligt, och det är inte säkert att gå ut längre. Det är frustrerande att inte kunna röra sig fritt eller göra vad man vill. Man måste planera allting efter utegångsförbudet och affärerna stänger ner alldeles för tidigt, så det är svårt att få tag på saker. Men jag känner mig inte rädd på det sättet, jag är inte i fara, om man säger så.

Hur tror du att framtiden ser ut, vad kommer att hända de kommande veckorna?

– Jag hoppas på att det blåser över snabbt. Jag vet inte om det är naivt att tänka så, men det är fortfarande inte i luften med inbördeskrig, som vissa säger. Det är väldigt, så klart, sorgligt och tragiskt att det har blivit så uppdelat så fort. Men jag känner att folk överlag vill att det ska ta slut och att det ska vara över fort. Det är ju inte så att folk vill döda varandra och slåss. Jag hoppas att militären på något sätt kan ta tag i det och att det löser sig fort.


Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".