1 av 3
Farhad Kakavand är initiativtagare och arrangör för Street Games. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio
2 av 3
Street Games på Heden. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio
3 av 3
12-årige Powell är en av dem som kommit till Heden för att prova på olika sporter. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio

Street Games ska tända gnistan hos unga

1:26 min

På Heden i Göteborg anordnas sedan i fredags Street Games. Det är tre turneringar i streetbasket, streetfotboll och streetinnebandy - något enklare versioner av de traditionella bollsporterna, som spelas på mindre yta.

Syftet är att ta ut sporten från hallarna och ut på gatorna, där barn och ungdomar finns, för att få fler intresserade av sport.

– Till skillnad från alla andra turneringar som finns i staden, där du måste tillhöra en förening för att vara med. Här sa vi att det viktigaste är att ha glädjen, säger Farhad Kakavand, en av initiativtagarna och arrangörerna.

– Alla började spela på garageuppfarten, parkeringen, med kompisarna på gräsmattan. Och det är där vi tror att vi kan tända den här gnistan igen och locka dem att vara med i någon förening. Eller, om man inte vill vara med i någon förening, så kan man i alla fall en gång per år komma och vara med på Street Games med kompisarna, säger Farhad Kakavand.

Skillnaden mellan exempelvis streetfotboll och vanlig fotboll är att det är lite förenklat. Lagen är om tre, man spelar på en mindre yta och det är mer trixande i matcherna, och inte så mycket springande och långa bollar.

Det är första året som Street Games som event arrangeras. Det är en konstellation av vänner, bekanta, föreningar och förbund som anordnar eventet på Heden. Förutom turneringarna i streetsporter kan man få prova på olika idrotter man är nyfiken på, som amerikansk fotboll och softboll.

– Jag vill gärna spela landhockey. Men jag kan tänka mig att prova på basket, fotboll och rugby, säger 12-årge Powell som kommit till Street Games för att pröva på olika sporter.

– Vår teori är att ingen började spela i en hall, så varför ska vi be dem att komma ut till hallarna? Vi kommer dit barn och ungdomar finns, säger Farhad Kakavand.

– Engagemang saknas ju inte, de behöver bara tända gnistan och få möjligheten. De måste få det på sina förutsättningar. Det är nog det viktigaste.


Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista