Michael Johansson som blev av med registreringsskylten till sin motorcykel. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.

Stulna registreringsskyltar växande problem

1:28 min

Stulna registreringsskyltar är ett växande problem, visar statistik från Transportstyrelsen. I Västra Götaland är mer än 2000 skyltar efterlysta, och bara i juni försvann mer än fyrtio skyltar i länet. 

Michael Johansson är en av dem som blivit av med sin registreringsskylt från motorcykeln.

– Det var drygt en månad sedan, när jag skulle ut och åka på hojen, som jag såg att den var borta. Min första tanke var att den hade blivit stulen. Med tanke på hur den satt fast, så bör den inte ha åkt av i farten, säger Michael Johansson.

För Michael Joahnsson blev skyltförlusten en dyr historia. Han fick köpa nya delar till motorcykeln för mer än 2000 kronor.

– Jag ringde polisen och anmälde den försvunnen. Och sedan var det bara att leta nya delar på internet att beställa.

Registreringsskyltar från bilar och motorcyklar försvinner allt oftare. På tre år har de efterlysta skyltarna ökat från 14000 till 17000 i landet. Och de stulna skyltarna används ofta i brottsliga sammanhang, säger Johan Rapp på polisen.

– Tjuvtankning på bensinstationer, inbrott, rån och så vidare. Men även i identitetsbyten på fordon som kan föras ur landet.

Det är väldigt viktigt att anmäla att skylten är borta, menar Johan Rapp. Annars kan man råka ut för att få betala för tjuvarnas brott.

– Det är så här att någon tar över bilens identitet, och då kan du ju råka ut för parkeringsböter, att någon använder ditt registreringsnummer när man passerar en fartkamera, trängselskatt och så vidare. Så det är viktigt att man anmäler det, säger Johan Rapp.


Anna Öfverman
anna.ofverman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista