Många har haft problem med att få ut sina mediciner. Bild: Scanpix

Apotekstjänst svarar på kritiken

Dosapoteket Apotekstjänst bemöter nu i ett pressmeddelande den omfattande kritiken om leveranser av dosförpackade läkemedel som blivit fel och förskotterade pengar. Man anser att bristerna överdrivits och skyller på att Apoteket AB inte velat lämna över till sin konkurrent.


Fram till våras var det Apoteket AB som fördelade läkemedel i påsar och leverade till apotek och vårdinrättningar men så avreglerades verksamheten.

Apotekstjänst vann upphandlingen i Västra Götaland och Region Halland genom att gå ner till en tredjedel av Apotekets dåvarande pris.

Enligt Apotekstjänst gjordes ingen kontrollerad utförsäljning, utan det blev en öppen upphandling med privata företag som inte kunnat ha kunskap om verksamheten. 

I sitt pressmeddelande kritiserar man Apoteket för att inte ha medverkat lojalt i överföringen av driften vad gäller exempelvis adresser och istället värnat sina egna intressen.

I maj tog man ändå över leveransen av dosförpackade läkemedel till omkring 44 000 personer och det blev många fel i början då mediciner inte kom i tid eller packades fel.

Man säger sig leverera bättre än Apoteket och skriver man att de farmaceutiska felen är närmast försumbara. Ett betydligt större problem säger man är att vården inte använder sitt IT-system på ett korrekt sätt.

Att Västra Götalandsregionen och Region Halland har fått gå in med 25 miljoner kronor i förskott när omsättningen blev betydligt sämre än vad Apoteksjänst uppfattat att den skulle bli, anser Apotektstjänst är helt korrekt. Och man välkomnar "med tillförsikt" Konkurrensverkets granskning av förskottet som regionerna gjorde för att inte riskera att människor blir utan sin medicin.


Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista