1 av 3
Kulturkalaset avslutades med karneval
2 av 3
Göta Lejon framträdde igår under kulturkalaset
3 av 3
Tasso Stafilidis är nöjd med kulturkalaset

Kulturkalaset avslutade med flaggan i topp

1:42 min

Nu är sex dagars kollektivt festande på Kulturkalaset till ända.

Kulturkalaset i Göteborg kan skryta med att vara Skandinaviens största kulturfestival med 1 200 programpunkter och allt förlöpte utan större missöden.

Tasso Stafilidis operativt ansvarig för Kulturkalaset pustar ut när Hammarkullefestivalen drar förbi

--Det har varit helt fantastiskt, säger Tasso Stafilidis. Trots vädret så har vi haft väldigt många besökare - hur många vet vi om två veckor. Bara i lördags när vi hade det bästa vädret så kunde vi se att det pågick så många aktiviteter samtidigt på sta´n. Det var konsert på Ullevi, det var fotbollsmatch på gamla Ullevi ,vi hade Eva Dahlgren på Götaplatsen, det var tordenskiöldarna och sjöslaget vid operan och vi hade flera band vid Kungstorget och där var full överallt.

I lördags var det kanske 150 000 på stan. Många har kunnat köpa internationell mat -dock utan öl - på Gustav Adolfs torg dit uppemot 30 000 personer dagligen sökt sig och barnaktiviteterna i Trädgårdsföreniningen har dragit uppemot 20 000.

Och polisen är nöjd med folks beteende. Nytt för i år var en reklamturné till Göteborgs ytterområden med en kör och programblad.

– Det slog mig att vi behöver göra sådana besök betydligt oftare för att det är många som inte ens tar sig in till staden. De är ute i sina bostadsområden och gör sig inga ärenden in till stan. Så även de vet att det här är deras kulturkalas och det är helt gratis, säger Tasso Stafilidis.

Jens har just kommit från Trädgårdsföreningen med sin dotter Tuva.

– Vi har åkt karuseller, lekt med bollar och sprungit i vattnet och annat gött., säger Jens

– Jag har åkt en karusell - jag haråkt den två gånger , säger den lilla Tuva.

--Maträtterna från alla olika länder är jättecoolt att smaka, säger tonårige Jonas som brukar komma till kalaset varje år.

– Höjdpunkten i upplevelserna var i tisdags på Götaplatsen säger Thw Wall-fatasten Ingegerd (70). Dit tog hon sig för att höra Roger Waters opera

Ca Ira.

Funkar opera på Kulturkalaset?

– Ja, absolut. Det beror på publiken och någon större publik har man sällan skådat. Så det är lite hopp om livet.

Framför allt konstaterar Ingegerd att det var en så god stämning på sta´n.

Epp Anderson

epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista