Göteborgs Hamn Foto: Scanpix Adam Ihse

Göteborgs hamn vill köpa Arendals gård

2:09 min

Göteborgs hamn försöker köpa Arendals gård, en stor fastighet nära hamnområdet på Hisingen. Men hela affären är komplicerad, för fastigheten ägs av en person som åtminstone tidigare haft koppling till det kriminella nätverket Bandidos.

Arendals gård från 1700-talet byggdes om för några år sedan, därmed förstördes delar av det kulturhistoriska värdet på huset. Men när kommunens tjänstemän skulle granska svartbygget fick en Bandidos-dekal på dörren dom att backa. Sen dess har kommunen via Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet haft frågan om Arendals gård på sitt bord. Och Göteborgs hamn har rådgjort med centret inför fastighetsaffären. Bengt Olof Berggren är chef på Kunskapscenetrum mot organiserad brottslighet.

– Vi har diskuterat lite hur ägarskapet ser ut, ägaren han har ju varit en känd person i Göteborgs undre kretsar.

Det är strategiskt viktigt för Göteborgs hamn att komma åt marken om drygt 9000 m2 som gränsar till hamnområdet på Hisingen. På kunskapscentrum hyste man länge hopp om att komma över Arendals gård, i svallvågorna av en konkurs, men så blev det inte. Och nu när Göteborgs hamn istället vill köpa fastigheterna har man inga synpunkter på det.

– Nej det har vi inte. Affärsmässigheten kan inte vara beroende av vem som är säljare.

Utan det är ju, som jag har förstått det, en fråga som är viktig för hamnen, för staden och för hela landet. Och då är situationen som den är och man får göra det bästa av läget.

Fastighetschefen på Göteborgs hamn, Hans Simonsson, har förhandlat med fastighetsägaren under en längre tid..

Han vill inte säga vad Göteborgs hamn erbjudit sig att betala, men budet lämnades första gången redan förra året, det förnyades i våras och nu har det alltså fått ett definitivt svar.

– Ja vi har pratat på telefon, han har ringt mig och sagt att han inte är nöjd.Och då har jag sagt att vi kan inte ändra på det så länge vi har en värdering som är som den är, när vi ser att marknadsvärdet är på det här sättet.

Vad kommer att hända nu?

– Ja, kan vi inte komma överens utan vi står långt ifrån varandra, så får vi överväga att ta till tvångsmedel och det vill säga att expropriera fastigheterna.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista