1 av 2
Ola Johansson (C) har engagerat sig i frågan och skrivit ett flertal debattartiklar om föräldraskap för alla. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Ola Johansson riksdagsledamot (C) Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Vill se jämlikt föräldraskap för alla

Ola Johansson (C): "Borde vara möjligt med enhetlig lag"
1:42 min

Ola Johansson, centerpartistisk riksdagsledamot från Kungsbacka, säger att man inte ska stirra sig blind på föräldrarnas kön utan i stället utgå från att det finns två föräldrar som älskar barnet. 

Föräldrabalken är inte könsneutral och jämställd. Beroende på om du lever ihop med en person av samma eller motsatt kön regleras föräldraskapet på olika sätt. Trots att det finns en statlig utredning, SOU, från 2007 som säger att lagen borde skrivas om och bli könsneutral så har ännu inget hänt.

– Det är en bra utredning som har gjorts, den borde man ta bättre vara på. Om man inte stirrar sig blind på hur barnet blivit till och vilket kön föräldrarna har utan istället utgår från principen att varje barn ska ha två föräldrar som älskar och tar hand om det så borde vara möjligt att ha en enhetlig lagstiftning på det här området, säger Ola Johansson, centerpartistisk riksdagsledamot från Kungsbacka.

Ola Johansson har engagerat sig i frågan och skrivit ett flertal debattartiklar i ämnet. Och det faktum att den kvinna i ett gift par som inte burit ett barn som blivit till genom IVF, provrörsbefruktning, eller insemination utomlands måste adoptera sitt eget barn tycker han låter helt galet.

– Det verkar vara en jobbig och omständig process för den som råkar ut för det. Jag skulle vilja att det var naturligt att den som går in i ett föräldraskap med konstgjord befruktning och kan bekräfta det i förhand också presumeras som förälder, det är så det borde vara, säger Ola Johansson.

Therese Wahlgren
therese.wahlgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".