Foto: Peo Wenander/P4 Sveriges Radio Göteborg

Försenad byggstart för ny bro över älven

1:40 min

Den nya Hisingsbron över Göta älv kommer inte att börja byggas den här hösten. Därmed försenas den nya bron till något eller några år efter 2020, som varit det år politikerna hoppats på.

– Jag har gjort försök och ansträngt mig att förhandla med sjöfartsmyndigheterna och andra intressenter. Dessa har ju från början varit kritiska till att den nya Hisingsbron blir 13 meter hög istället för de knappa 20 meter som Göta älvbron mäter. Förhoppningsvis är vi överens nu så att vi slipper överklaganden som tar mycket tid, säger Johan Nyhus (S), socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor.

Som Västekot berättat tidigare kostar det många miljoner för varje år som den gamla Göta älvbron används.

Underhållsarbeten och säkerhetssystemen för Göta älvbron drar i dag kostnader runt 30 miljoner kronor per år bara för Göteborgs trafikkontor.

Dessa kostnader ökar raskt för varje år som den gamla bron står kvar och används.

En försening av nya Hisingsbron, på något eller några år, kan lätt dra med sig extrakostnader runt 100 miljoner kronor.

Kommunalrådet Johan Nyhus menar ändå att arbetet med nya Hisingsbron inte står stilla, även om man nu ligger efter den tidsplan man tidigare jobbat efter.

– När det gäller planer, grundförstärkningar och annat kring den nya bron så är dessa arbeten i full gång. Men byggkranar och gjutningsarbeten på älvstränderna kommer göteborgarna inte att få se föränn in på 2015.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista