Foto: Peo Wenander/P4 Sveriges Radio Göteborg

30 miljoner om året för att underhålla Göta älvbron

1:40 min

Göta älvbron är så gammal och sliten att underhålls- och säkerhetssystemen kostar omkring 30 miljoner kronor om året. Vid något tillfälle har årskostnaderna kommit långt över 100 miljoner kronor. Och det är många år kvar tills den nya bron är på plats.

--Det är ju underhållskostnader som vi har och vi är medvetna om dem. Jag tror inte heller att de kostnaderna kommer att minska så länge vi använder Göta älvbron. Kostnaderna kommer i stället att öka, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor.

Alla göteborgare litar inte på den gamla bron, en del tar numera Tingstadstunneln eller någon av de andra broarna över älven, i stället för att åka över Götaälvbron.

Men den oron är inte befogad menar Johan Nyhus.

--Jag känner mig väldigt trygg med Göta älvbron. Jag passerar den varje dag med spårvagn eller cykel. Ingen behöver vara rädd för att bron ska trilla omkull, säger Nyhus.

I dag övervakas Götaälvbron bland annat med ett sinnrikt lasersystem som larmar om sprickor eller sättningsskador uppstår.

Bron besiktigas med jämna mellanrum och underhålls och säkerhetsarbeten pågår regelbundet. Trafikkontorets beräkningar visar att för varje år som Götaälvbron används så ökar kostnaderna för underhållet och säkerhetssystemen. Trafikkontorets kostnad för bron låg för år 2011 på runt 30 miljoner kronor.

Det är en summa som väntas stiga avsevärt fram emot år 2020. Först därefter ska den nya bron, Hisingsbron, stå klar.

Men Johan Nyhus vill lugna skattebetalarna, några fler årskostnader för den gamla bron på långt över hundra miljoner kronor kommer det inte att bli.

– Som jag ser det, om det inte händer något exceptionellt, så ska vi inte upp i de siffrorna igen, säger Johan Nyhus.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista