Foto: Adam Ihse/Scanpix

Ambulanspersonalen hinner inte äta

7:36 min

Ansvariga på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått kritik av facket och sjukhuset kan nu få betala vite om bristerna i arbetsmiljön inte åtgärdas.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg kan tvingas betala vite om inte arbetssituationen för ambulanspersonalen förbättras. Vårdförbundet har flera gånger höjt rösten om ambulanspersonal som till exempel inte hinner ha rast och äta lunch eller ens städa sina ambulanser mellan utryckningarna.

– Sommaren har varit som vi befarade. Det har varit många ställda bilar och det innebär att de bilar som varit i trafik har fått köra desto mer, säger Vårdförbundets skyddsombud Peter Reiné.

Efter månader av vad som beskrivs som kaotiska arbetsförhållanden har skyddsombudet anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket som efter att ha gjort inspektion nu griper in.

– Man har ett dåligt system för att kolla upp att personalen får rast och att man har tillräckligt med ställtid för att kunna fylla på förråd i ambulanserna och kunna göra det som man ska göra när man lämnar av en patient på lasarettet. Jag skulle inte vilja åka med i en ambulans om jag visste att föraren inte hade haft något måltidsuppehåll efter fem timmar, säger Håkan Alsterhall, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Vad gör ni nu på Arbetsmiljöverket?

– Vi har hotat med ett eventuellt föreläggande och arbetsgivaren får nu ett antal dagar på sig att svara oss. Om vi inte är nöjda med det svaret så fattar vi ett beslut. Vi är inte riktigt framme vid vite än, säger Håkan Alsterhall.

– Vi har haft ett besvärligt bemanningsläge. Vi hade svårt att täcka vårt behov av sommarvikarier, säger Anna Karin Juwel-Egeland, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vad har arbetsgivaren gjort för att förbättra situationen?
– Vi har gjort det vi kan göra i dagsläget för att säkerställa att personalen får ut sitt måltidsuppehåll, säger Anna Karin Juwel-Egeland.

Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset fram till den 30 augusti på sig att lämna svar till Arbetsmiljöverket om vilka åtgärder man kommer att vidta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista