Blå staden i Backa. Foto: Helena Sällström/P4 SR Göteborg

44-åring inför rätta för dubbelmordet i Backa

Idag börjar rättegången i det uppmärksammade målet där ett äldre par i Backa bragdes om livet i sitt hem i maj i år. Den åtalade, en man i yngre medelåldern, har erkänt gärningen.

Det var en söndagförmiddag tidigt i maj som ett par i 65-årsåldern hittades döda i sin lägenhet i Blå staden i Backa. Efter uppgifter från vittnen kunde polisen redan dagen därpå gripa gärningsmannen, en 44-årig man.

I förhör erkände han sen att det var han som huggit och stuckit paret till döds med kniv. Han har också uppgett att han känt sig förföljd av paret.

Men han har ingen släktrelation med offren och sannolikt ingen annan relation heller. En rättspsykiatrisk undersökning har senare visat att 44-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, därför kommer han inte att dömas till fängelse.

Åklagaren i målet menar att straffvärdet är livstids fängelse eftersom det är två personer som bragts om livet på ett rått och hänsynslöst sätt i sitt hem. Men om han döms är det alltså sluten rättspyskiatrisk vård som kommer ifråga.

44-åringen är också åtalad för olaga hot, misshandel och övergrepp i rättssak efter att i april ha slagit och sparkat en man i Göteborg och även hotat att döda honom om misshandeln polisanmäldes.

Rättegången mot den åtalade beräknas ta två dagar.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista