Polissatsning för att komma åt dieselstölder

Håkan Carlsson: "bättre på att bevisa brottsligheten"
1:42 min

Dieselstölder har vuxit till ett stort problem i Västra Götaland under de senaste åren. Nu inleder polisen en rikstäckande satsning för att komma åt problemet med stölderna från transportnäringen.

Kommissarie Håkan Carlsson på polisen i västra götaland kommer från och med i höst leda en fem man stark specialistgrupp för att vända stöldvågen.

– För det första har vi en brottsförebyggande del och det gäller ju då att försöka få branschen att skydda sig bättre. Sedan ska vi försöka kartlägga de här var sker brotten, när sker de och hur sker de, säger Håkan Carlsson.

Tyngdpunkten på polisens nya nationella satsning är kartläggning och samarbete med den av diesel och godsstölder hårt drabbade åkeribranschen. Säkerheten har på senare år blivit lidande hos svenska åkerier, till följd av hårdare konkurrens och dumpade löner.

– Transportbranschen i synnerhet är väldig prispressad idag. De är bara intresserade att få det transporterat till så låg kostnad som möjligt. Då finns det inte utrymme att ställa sig på en säker uppställningsplats för 130 kronor natten.

De låga vinstmarginalerna skapar en ond cirkel. Man vill inteb etla för säkerhet, vilket gör att godstölderna ökar, samtidgt har lönera dumpats, vilket har inneburit att allt fler lastbilschaufförer stjäl diesel för att få ut en vettig lön, menar flera experter som Sveriges Radio pratat med.

Diesel och godsstölder från transportnäringen har nu varit ett eskalerande problem under flera års tid. Den låga säkerheten och få fällande domar lockar även till sig organiserad brottslighet, enligt Håkan Karlsson.

– Vi har haft avhoppare från stora kriminella organisationer som berättar hur de försörjer sig på detta. Det var grundplåten som man kunde använda til annan brottslighet.

Men nu ska man alltså få stopp på stöldvågen. Samtidigt som polisen startar en nationell specialistgrupp upprättar man ett nationellt transportsäkerhetsråd tillsammans med åklagarmyndigheten, tull, fackföreningar och branschorganisationer.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna vända det. Men vi måste bli bättre på att bevisa seriebrottsligheten så vi kan få de dömda för de brotten de faktiskt begår, säger Håkan Carlsson.

Joachim Sundell
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".