Alla småbarnsföräldrars gissel - den snoriga lilla näsan. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Så skyddar du dig mot höstterminens alla virus

1:17 min

Den här veckan återvänder tusentals elever till grundskolorna efter sommarlovet. Och skolstart är lika med infektionsspridning.

– Ja det är infektionerna som kommer nu när alla träffas igen och det blir närkontakt och man är inomhus, så det är baksidan, säger Camilla Peterson som är skolsjuksköterska på Backatorpsskolan.

Förkylningarna?

– Förkylningar, magsjuka, svinkoppor och det kan vara bakteriella infektioner som halsfluss.

Vad ska man göra för att försvara sig mot detta?

– Det man ska göra först och främst är att sova. Man sover bra och äter bra och sköter om sig helt enkelt, säger Camilla Peterson.

Varför är det så viktigt?

– Det är att förebygga immunförsvaret så att man har en bra grund.

Och när man väl är på skolan efter att ha ätit och sovit bra?

– Då är det det här med handhygienen, som ligger mig varmt om hjärtat. Det är så jätteviktigt att alla tvättar händerna, det ska man alltid göra även om det inte är skolstart. Framför allt före måltid och efter toalettbesök. När man väl har infektionen, så lönar det sig att skärpa handhygienen ytterligare.

Och så var det det där med huvudlössen också?

– Det som är viktigt är att vi vill uppmana alla föräldrar inför skolstart att kamma barnet för att se om det har löss eller inte, att man förebygger den vägen.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista