Lindholmen kommer att få en helt ny skyline när den nya Karlavagnsplatsen står klar. Grafik: Sefa Byggnads

Karlavagnstornet ska bli 201 meter högt

4:32 min

Lindholmen ska få en skyskrapa. Huset, som kommer att bli Nordens högsta byggnad när det står klart, ska bli 201 meter högt fördelat på 60 våningar.

Den planerade skyskrapan kallas Karlavagnstornet och är en del av projekt Karlavagnsplatsen som planeras på Lindholmen i Göteborg. Området ska rymma bostäder, kontor, handel och service.

Hur den höga byggnaden ska se ut kommer att avgöras i en internationell arkitekttävling. Området ligger centralt beläget på Lindholmen och fastigheten utmed Lindholmsallén.

– Just den platsen är ganska väl vald för att bygga ett högt hus. Det finns många ställen i stan där det passar illa för höga hus. Men här har vi ändå den stora storleken på Lindholmsallén och öppenheten mot älven och att det inte skuggar speciellt många saker bakom heller. Så vi har gjort den preliminära bedömningen att det egentligen är en ganska bra plats, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Vad skulle det här kunna betyda för staden Göteborg?

– Det finns ju ett symbolvärde i att bygga högt. Det får man inte underskatta. Det måste ju också vara bra. Bygger vi en ful skyskrapa är det inte bra för Göteborg. De som är pigga på att bygga här ska ju utlysa en tävling som kanske kan locka till sig arkitekter från hela världen. Och det känns bra, då har vi en chans att göra nåågonting med riktig höjd och kvalité, säger Björn Siesjö.

Karlavagnsplatsen

Detaljplaneområde: 32 000 kvadratmeter

Budgeterad projektkostnad: omkring 2 miljarder kronor

TÄVLINGSOMRÅDET

Markareal: ca 11 000 kvm

Antal bostäder: cirka 500

KARLAVAGNSTORNET

Yta: ca 27 000 kvm

Höjd: 201 meter

Antal våningar: 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista