Guldhedstornet som ägs av SGS Studentbostäder. Foto: SGS Studentbostäder

Fortfarande byggs det för få studentbostäder i Göteborg

1:36 min

Bostadssituationen för studenter i Göteborg är svår inför terminsstarten. Kötiden för att få ett studentboende i har ökat från sex månader till 18 månader.

Studenterna i Göteborg blir fler och allt fler studenter kommer också från utlandet, utan chans att ordna boende själva. Samtidigt byggs det inte ikapp med expansionen.

Nyligen meddelade exempelvis SGS studentbostäder att det mål som satts upp om att bygga 1 000 nya studentbostäder mellan 2011 och 2015 inte kommer att kunna nås. Det gör att trycket på bostadsmarknaden för studenter ökar.

Enligt en uppskattning som GU, Chalmers, Chalmers studentbostäder och Göteborgs förenade studentkår gjort tillsammans med SGS är situationen akut för 1 000 studenter i Göteborg nu i augusti. Så många saknar studentrum eller studentbostad. De får försöka lösa situationen provisoriskt i hopp om att det löser sig längre fram.

Det är samma sak över hela landet och situationen går inte åt rätt håll. Förra året byggdes 541 studentlägenheter över hela landet, att jämföra med 5 700 för tio år sedan.

– Det är en bekymmersam situation för studenter. Det är ingen nyhet, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

För att få fart på byggande av nya studentbostäder Boverket har förslagit att regeländringar görs, att storleken på rummen minskar, att tolett och kök kan delas och att man kan bygga i bullrigare miljöer än idag.

– Vi ska avskaffa kravet på hissar när man bygger just studentbostäder. Just för att kunna bygga fler studentbostäder i centrala lägen exempelvis i Stockholm, säger Stefan Attefall (KD).

Regelförändringarna träder i kraft under nästa år.

Erica Hedin/Amanda Durehed
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista