1 av 3
Foto: Lina Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Alkoholmätaren som alla yrkesförare stoppas av. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd testar den nya alkobommen. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio

Yrkesförare måste ta sig igenom alkobom

1:39 min

Nu får lastbilschaufförerna på färjorna från Kiel hålla sig nyktra om de ska få köra in i Sverige. I dag invigdes nya alkobommar på Tysklandsterminalen. Göteborg är först ut med försöket men förhoppningen är att nykterhetskontrollerna ska uppföras i alla svenska hamnar.

– Det handlar om att rädda liv. Ingen ska behöva dö i trafiken på grund av rattfylleri, säger Tomas Jonsson som arbetar för Motorförarnas helnykterhetsförbund och som lett projektet med den nya nykterhetskontrollen.

Föraren kör fram till alkobommen, andas in i en tratt och på mindre än två sekunder reagerar den. Är föraren nykter går bommen upp, är föraren onykter blir det bom stopp. Ingenting som lastbilschauffören Mikael Rosell tror kommer möta motstånd hos hans kollegor.

– Det är så lätt att utföra, det är som att blåsa ut ett stearinljus så det går på under två sekunder, säger Mikael Rosell.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut görs över 500 rattfulla körningar i Sverige varje timme och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, som i dag invigde de första alkobommarna i Tysklandsterminalen, ser bommarna som en viktig del av regeringens mål att få ner antalet döda och skadade i trafiken.

– Just alkohol vet vi att det är orsaken till många olyckor och allt som görs för att kunna förhindra det är jätteviktigt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Jag hoppas på att det ska bli obligatoriskt i alla Sveriges hamnar och kanske även internationellt. Det är alldeles för många som dör och skadas på grund av rattfylleri och vi kan inte acceptera att vi ska ha det så, säger trafikpolisen Bengt Svensson.

Lina Persson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista