Köttet på bilden är inte det som säljs över nätet. Foto: Jim Cole / Scanpix

Göteborgsföretag säljer gammalt kött på nätet

1:27 min

Miljöförvaltningen i Göteborgs kommun sitter just nu och formulerar ett beslut om förbud av försäljning av det gamla köttet som ett göteborgsbolag autionerar ut på nätet.

Ett auktionsbolag i Göteborg bjuder för närvarande ut ett konkurslager med utgångna frysta matvaror på nätet. Totalt är det närmare 100 partier med kött, fisk och fågel som säljs. Omkring sjuttio av dem är utgångna. Flera har utgångsdatum redan 2009.

– Jag tycker att det är helt fel egentligen att bjuda ut livsmedel som troligtvis inte är dugligt att äta för de flesta, säger Daniel Eek på miljöförvaltningen i Göteborg.

Men om maten varit frusen hela tiden, är det inte okej då?
– Om du själv har testat att glömma en lunchlåda i frysen ett år eller två så är den maten inte så bra längre, säger Daniel Eek.

Får man göra såhär, sälja pannbiffar från 2009?

-- Du får lov att sälja det. Men då måste du garantera att det har en bra livsmedelskvalitet. Det är den som säljer som har allt ansvar, så det är inte okej, säger Daniel Eek.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Antagligen blir det någon form av förbud. Om de inte kan visa några papper på att det är ett okej parti så är det inte okej att sälja det med de premisserna i alla fall, säger Daniel Eek.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista