Köttet på bilden har inte med nätauktionen att göra. Bild: Claudio Bresciani/Scanpix

Gammalt kött tas bort från nätauktion

0:59 min

Miljöförvaltningen i Göteborg har nu förbjudit försäljningen av det gamla kött som Göteborgsföretaget Netaktioner bjudit ut. Nu avbryter företaget försäljningen av gammalt fryst kött och fisk via internet.

– Vi har lagt ett förbud för att sälja de här livsmedlen. Och nu så jobbar vi vidare med att ta reda på vem det faktiskt är som äger produkterna, säger Daniel Eek.

Varför har ni förbjudit försäljningen?

– Det är inte tillåtet att sälja livsmedel som man inte kan garantera är tjänliga som människoföda. Det är säljaren som måste garantera det, säger Daniel Eek.

I en kommentar skriver företaget:

"Under rådande situation där förutsättningarna abrupt har ändrats vad gäller maten väljer vi att ta hela auktionen offline för att utreda vilka villkor som egentligen gäller för denna försäljning."

Miljöförvaltningen i Göteborg säger att ansvaret för att visa att matvarorna är okej att äta ligger på säljaren.

Totalt handlar det om närmare 100 partier med kött, fisk och fågel som erbjöds på auktion fram till i dag. Omkring sjuttio av varorna är utgångna, flera med utgångsdatum redan 2009.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista